Mate

Hledáte informace o mate čaji? Podlehli jste jeho chuti, nebo jste o něm ještě neslyšeli?

Mate nebo také Yerba Mate je povzbuzující nápoj, který se připravuje zaléváním drcených lístků Cesmíny paraguayské. Cesmína paraguayská je stále zelený strom Jižní Ameriky, který dorůstá až 15 m. Na mate čaj se sklízí celé větve s lístky, ty se po sklizni suší, po rozmělnění lístků a odstranění zbytků stonků se rozbíhá proces zrání. Doba zrání mate čaje trvá minimálně 35-40 dní, v některých případech i rok. Při zrání je udržována teplota 50-60 stupňů.

Mate čaj a jeho účinky

Mate obsahuje kofein, který společně s dalšími látkami, stimuluje mozek a povzbuzuje organismus více než čaj, nebo káva. Působí mírně močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tukové vrstvy.

Příprava mate

Mate čaj se tradičně připravuje v kalabase (vydlabaná tykev) a popíjí se pomocí bombilly (kovová nebo bambusová slámka opatřena na jednom konci sítkem).

Originální jihoamerická příprava mate čaje

Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky mate čaje a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechte 3 minuty vyluhovat. Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet.

Evropská příprava mate

Na jeden šálek mate čaje nasypte jednu lžičku a zalijte vodou o teplotě přibližně 80 stupňů. Nechte louhovat 3-5 minut a poté sceďte. Čím déle necháte mate čaj louhovat tím silnější bude a nápoj bude povzbudivější.

Nejprodávanější mate čaje